Online

Krantenartikelen

HAARRIJNSE PLAS VERRIJKT MET TRADITIONELE STELLINGMOLEN


Sinds mei dit jaar loopt de procedure voor de omgevingsvergunning om een
traditionele molen aan de Haarrijnse Plas te bouwen. De
vergunningprocedure loopt tot eind augustus en de bouw van de molen zelf
daarna duurt circa 1 jaar. Als alles goed verloopt, zijn in de zomer van 2023
draaiende molenwieken aan de Haarrijnse Plas te zien.
De molen komt aan de Maarssenseweg te staan en vormt daarmee de
markering voor het binnenrijden van het historische dorp Vleuten. Als 18 meter
hoog landmark is de molen overal vanaf de rand van de Haarrijnse Plas te zien.
Vanaf het strand en het Beauchouse Key West, maar ook vanaf de nieuw te
bouwen woningen aan de noordwestzijde van de Haarrijse Plas.


Molens en monumenten


De initiatiefnemer, Paul Groen, is al van jongs af aan enthousiast monumenten-
en molenliefhebber. Hij vertelt: “Op de dag dat ik mijn rijbewijs haalde, haalde
ik ook mijn molenaarsexamen. In mijn werkzame leven ben ik zelfstandig
molen- en monumentenadviseur. Tegenwoordig heet mijn bedrijf EAGM en
werken we niet alleen in heel Nederland, maar ook in België, Engeland en
Duitsland.”


Utrechtse projecten


“In Utrecht zijn we bekend van onder meer de restauraties van de korenmolen
Rijn en Zon aan de Adelaarstraat, de restauratie van de verbrande Buitenwegse
Molen bij Oud -Zuilen, de Middelste molen in Cabauw. Het meest recente
project waaraan we hebben bijgedragen is de Stadskraan in het centrum van
Utrecht, die na een spectaculaire tocht onlangs op zijn fundament is geplaatst.
De restauratie Spengense molen in Kockengen is op dit moment in
voorbereiding.”


Complete molen


De molen bij de Haarrijnse plas is een nieuw project waar Paul zich op stort.
“Sinds 2016 hebben we een incomplete molen in de opslag liggen en sindsdien
heb ik molenonderdelen die bij restauraties over waren, verzameld, opgeknapt

en passend gemaakt. Inmiddels is de molen zo goed als compleet en klaar om
gebouwd te worden. De molen dient meerdere doelen. Allereerst is het een
soort showroom voor EAGM. Met name aan buitenlandse klanten kunnen we
tonen wat het inhoudt om een werkende molen te hebben en hoe je deze kunt
exploiteren.”


Ecologisch voedsel


“Het wordt in eerste instantie een watermolen, het scheprad van deze molen
gaat water in de sloten rond het perceel rondpompen om zo meer zuurstof in
het water te krijgen. Het is echter een publiek geheim dat ik korenmolenaar
ben. Op De Valk in Montfoort malen we lokaal geteeld graan en van dat meel
bakken lokale bakkers de meest fantastische broden. Op lange termijn zou ik
dat concept ook bij de Haarrijnse molen willen uitrollen. De grond rond Vleuten
en Haarzuilens is prachtige rivierklei waar je op ecologische wijze prima oude
graanrassen zoals Emmertarwe Spelt en Eenkoren op kunt telen. Onder in de
molen komt een restaurant waar je uiteraard brood maar ook andere
gerechten van lokale producten kunt proeven. Ook komt er een verkooppunt
van meel voor mensen die zelf brood bakken. Eerlijk voedsel is van groot
belang voor onze gezondheid. Door voedsel lokaal te telen en te produceren
kun je goed sturen op kwaliteit en wordt een enorme hoeveelheid vervuiling
door transport voorkomen.”


Lokale initiatieven


De molen is een ideaal punt om lokale voedselinitiatieven verder te ontplooien
en vorm te geven. Bij de molen komt een hoogstam fruitboomgaard. Daarnaast
worden contacten gelegd met Moestuin De Haar, Geertjes Hoeve en Boer Peer.
Natuurlijk is de werkende molen te bezoeken, het moet een ontmoetingsplaats
worden voor mensen die natuur, ecologie en monumenten omarmen. De
molen wordt een plek waar mensen afspreken om vanaf de bijbehorende
parkeerplaats het natuurgebied in te lopen en lokale producten aan te schaffen
in de molen.